پایانه فروشگاهی
این سامانه تحت مدیریت سازمان امور مالیاتی کشور، با هدف جلوگیری از فرار پا مالیاتی و پایانه فروشگاهی حذف رسیدگی ممیز محور مطابق قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان راه اندازی شده است. طبق قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان مصوب آبان 1398، هر فرد مشمول مالیات موظف است برای ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی و اخذ شناسه یکتای حافظه مالیاتی اقدام کند. در این سامانه به هر مودی مالیاتی یک کار پوشه اختصاص داده میشود. این کارپوشه راه ارتباطی مودیان با سازمان امور مالیاتی است.
مشمولین باید صورتحسابهای الکترونیک خود را مطابق فراخوانهای اعلامی قانون تسهیل تکالیف مودیان در اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان در موعدهای مشخص به سامانه مودیان، ارسال کنند.همه اشخاص حقیقی و حقوقی ملزم به ارسال صورتحساب الکترونیکی هستند. عدم ثبت نام در سامانه مودیان، عدم استفاده از پایانه فروشگاهی و سایر موارد مذکور در بند ب ماده 22 قانون، منجر به جریمهای معادل 10% فروش یا بیست میلیون ریال (هر یک که بیشتر باشد) میشود.
نکته مهم اینجاست که علاوه بر جرائم مذکور عواقبی نظیر محرومیت از اعمال معافیتهای مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای موضوع قانون مالیاتهای مستقیم نیز برای مودی در نظر گرفته شده است.
جریمه دیگری که از اهمیت بالایی برخوردار است، جریمه عدم اعلام حساب یا حسابهای بانکی واحد اقتصادی به سازمان است که جریمهای معادل 10% فروش انجام شده یا بیست میلیون ریال (هرکدام که بیشتر باشد) را در پی دارد. همچنین محرومیت از معافیتها و نرخ صفر و مشوقهای مالیاتی موضوع قانون مالیاتهای مستقیم در همان سال مالی نیز بخشی از این جریمه است.
آموزش قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان
قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، اصطلاحات جدید مالیاتی را معرفی کرده است. برای اینکه بتوانید این قانون را به صورت کامل درک کنید و بدانید چگونه باید آن را اجرا کرد، در قدم اول نیاز دارید که با تعاریف جدید و مهمی که این قانون ارائه می کند آشنا شوید. در ادامه مهمترین اصطلاحات این قانون را می خواهیم بررسی کنیم.
سامانه مودیان
اولین اصطلاحی که در این قانون باید معنی آن را بدانید، عبارت سامانه مودیان است. سامانه مودیان؛ سامانهای است که چهار ویژگی زیر را دارد:
تحت مدیریت سازمان مالیاتی است
برای هر مؤدی یک کارپوشه تعریف میشود
به وسیلهای که حافظه مالیاتی دارد متصل میشود
مرجع ثبت، صدور و استعلام صورتحساب است
پایانههای فروشگاهی
اصطلاح مهم دیگری که در عنوان این قانون هم آمده است، پایانههای فروشگاهی است. هر دستگاهی که سه قابلیت زیر را داشته باشد به عنوان یک پایانه فروشگاهی شناخته میشود:
اتصال به سامانه مودیان
صدور صورتحساب الکترونیکی
اتصال به شبکههای پرداخت رسمی
صورتحساب الکترونیکی
اصطلاح مهم دیگری که در این قانون بسیار تکرار شده است، موضوع صورتحسابهای الکترونیکی است. بر روی این صورتحساب، شماره منحصر به فرد مالیاتی ثبت شده است و در حافظه مالیاتی فروشنده ذخیره میشود. صورتحسابهای الکترونیکی فرمت یکسانی ندارند بلکه متناسب با نوع کسبوکار، اقلام اطلاعاتی آن مشخص میشود. به این نکته توجه داشته باشید که صورتحسابهای الکترونیکی انواع و الگوهای متنوعی دارد. انواع صورت حساب الکترونیکی شامل موارد زیر می شود:
صورتحساب الکترونیکی نوع اول
صورتحساب الکترونیکی نوع دوم
صورتحساب الکترونیکی نوع سوم
هر کدام از این سه نوع صورتحساب، چندین الگو میتوانند داشته باشند. الگوهای صورتحساب الکترونیکی نوع اول شامل موارد زیر میشوند:
الگوی اول (فروش)
الگوی دوم (فروش ارزی)
الگوی سوم (صورتحساب طلا، جواهر و پلاتین)
الگوی چهارم (قرارداد پیمانکاری)
الگوی پنجم (قبوض خدماتی)
الگوی ششم (بلیت هواپیما)
الگوی هفتم (صادرات)
الگوهای صورتحساب الکترونیکی نوع دوم که شامل موارد زیر میشوند:
الگوی اول (فروش کالا و خدمات)
الگوی دوم (صورتحساب طلا، جواهر و پلاتین): این الگو صرفاً توسط فروشندگان طلا مورد استفاده قرار میگیرد.
الگوی صورتحساب الکترونیکی نوع سوم همان رسید یا گزارش الکترونیکی دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت الکترونیکی دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی است.